INGRID OLTERMAN
START AKTUELLT PRODUKTIONER KOREOGRAFEN KALENDARIUM PRESS KONTAKT ENGLISH
 

 

PRODUKTIONER

 

För barn 4-9 år, familj samt publik med funktionsvariationer


Friktion – hur känns det?

Friktion finns runt omkring oss, också inom oss. När vi möts eller när vi åker rutschkana. Ibland går det fort, ibland långsamt. Hur känns det i kroppen när känslor gnuggas mot varandra, när vi möter inre friktion?

I föreställningen möter vi tre personer – två dansare och en musiker på en spelplan för lekfullt undersökande med en rad varierande objekt. Några är sträva andra hala, några som lutar eller står upp. I detta rum för dans och musik finns också strängar, instrument och vardagsobjekt som skapar ett inspirerande rum för upptäckt.
mer info

 

Dans vidfornminne - en vandring

En föreställning i anslutning till en fornlämning där artister genom dans och musik vandrar i tiden utifrån platsen historia. Dåtid – nutid - framtid.

Utgångspunkten är att knyta samman platsens natur, atmosfär och historia med den tid vi lever i och att ge plats för människors längtan efter någonting rituellt. Publik och konstnärer skapar en unik händelse tillsammans på platsen, genom nutida dans, till ljudet av slagverk och fiol. Föreställningen är utarbetad så att den kan omformas och framföras specifikt för varierande kulturhistoriska platser utomhus.
mer info
info

FILM

Trashstones skulpturerna

Årstidernas växlingar speglade i en filmad koreografi för skulpturer och dansare.

Ingrid Olterman, kommunkoreograf i Upplands-Bro under 2017, har tillsammans med kompositören Sten Sandell och filmaren Helene Berg skapat ett allkonstverk där Trashstones 601 och 602 av Wilhelm Mundt spelar en viktig roll.
Se film

 

FILM

Vi kliver in

Möten i dans på Kvistaberg. Gäster på dagverksamheten för personer med demenssjukdom dansar tillsammans med femåringar från förskolan Ekbacken.

Se film

 

För barn 3-6 år, familj och vuxna med funktionsvariationer

Öar

Premiär 14 okt 2017

Öar skulle kunna beskrivas som ett sinnligt installationslaboratorium. Med rumsliga och scenografiskt uppbyggda öar, vilka är i dialog med varandra dit publiken bjuds in. I mötet mellan rum, åskådare och medverkande ges det tid och plats att upptäcka, reflektera, se, lyssna, känna och röra sig i samklang med musiker och dansare. En sinnesstimulerande upplevelse guidad genom öar av scenografi. 
mer info

 

För barn från 0-5 år

Läsa Röra
Premiär 24 mars 2017

Tänk om vi var fladdermöss med huggtänder och klor. Tänk om vi var skräcködlor, en liten och en stor. Tänk om du var en hundvalp och jag var en vuxen hund. Kom, sätt dig här hos mig, så låtsas vi en stund. En poetisk rörelsetolkning fritt ur boken "Tänk om" av Lena Sjöberg. Föreställningen framförs gärna på bibliotek.
mer info

 

För barn 7-12 år

Om möjligt
Premiär 19 mars 2016

En klassrumsföreställning om att våga kliva fram och om att vara delaktig i tid och rum. Ett äventyr där klassrummet blir en magisk plats för nya möjligheter.

En delvis interaktiv dansföreställning där vi vrider på begreppen regler, delaktighet och anpassning. En föreställning som kan inspirera till att våga ta plats och att vara sig själv.

Tillsammans skapar vi just för detta tillfälle nya regler.
mer info

 

För barn från 4 år

Hör du vinden?
Nypremiär 2016

En färd i snålblåsten.
Hinder tornar upp sig - vi måste förbi.
Det krävs mod och knipslughet.
Att våga.

Det klassiska temat i koreografi av Ingrid Olterman. Slagverkaren Jon Fält fyller föreställningen med rytmer, musik och sång. Dansaren Micke Strid tar ut svängarna i denna fartiga och finurliga danssaga. Föreställningen följs av en dansverkstad, där barnen får prova på rörelser och sjunga tillsammans med de medverkande.
mer info


För barn 5-9 år

Mata mej!

Premiär 4 oktober 2014 på ZebraDans i Stockholm.

Vi befinner oss bland musikaliska apparater. Dessa måste tas omhand om för att vara välmående och spelklara. Skötarna måste visa omtänksamhet, ha tekniskt kunnande, tålamod och bestämdhet. De lagar och fixar, oljar och matar samt byter sladdar. Dessa egensinniga musikmaskiner fungerar dock inte alltid som skötarna vill. Ibland blir det trassligt och vänskapen sätts på prov. Omsorgen kan vara jobbig men också varm och kärleksfull. Ljuv musik uppstår. Gränsen mellan maskin och människa är inte alltid så självklar.
mer infoFör gymnasiet och en vuxen publik

Bärare

Bärare är en föreställning och en konsert där nykoponerad musik,koreografi och bild har gemensamt utrymme.Verket är format som, och beskriver en cirkel såväl rumsligt, musikaliskt som koreografiskt. Musiken omsluter åskådaren med surrpundljud. Inuti cirkeln ett landskap, två människor och en flygel.
mer info

 

För barn från 3-6 år

Lövkoja

En dansföreställning för de små om två vänner som bygger en koja.

Vi bygger en koja, en lövkoja. Nu släpar vi grenarna. Det är ganska jobbigt. Den är färdig! Jag sitter härinne och du därute, syns jag? Nu sitter vi båda i kojan, mysigt! Tillsammans upplever vi glädjen i att dela något fint med en vän. Att få vara med och skratta men också finna sig i att ibland känns det stickigt.

”Suset är i träden i bladen på marken i barren i mössorna i håret i våra jackfickor” Eva Lindström
mer info

 

För barn från 7-12 år

Cykla bak å fram
En hyllning till kreativiteten - att se nya möjligheter och att spela och dansa.

En dans och musikföreställning som vill locka fram lusten och glädjen i att skapa, att uppfinna, konstruera och komponera. Hos min kompis är det rörigt. Fyllt med prylar, leksaker och tekniska grejer, en del skräp också. Vi har kul där. Som den gången då strömmen gick.

Två dansare och en musiker låter sig inspireras av inredningen i ett rum. Det lockar till intrikata beats och häftiga mooves vilka växer fram ur en oväntad situation där de vardagliga tingen vilka blir till instrument. Föreställningen handlar om att se möjligheter, att återanvända föremål och att fundera över vad det är som vi egentligen behöver.
mer info


Movements' Corner

Premiär 18 augusti 2012 på Stockholms Kulturfestival.

Möt fyra dansare och fem ljudande lådor i City. Gå nära, titta på avstånd, stanna länge eller en kort stund. Se Stockholm gestaltas genom nutida dans och musik i detta för platsen koreograferat offentligt tal - ett Movements’ Corner.

Movements’ Corner är en hyllning till den demokratiska rätten att uttrycka sig!

mer info


En dag när Victor kokar te på marknaden i Zebraa.

Premiär på Zebra Dans 12 november 2011

På marknaden i Zebraa kokas te. Det doftar härligt av kanel, ingefära och kardemumma. När blir det färdigt?
Två världar möts mellan nutida svensk och klassisk indisk dans. En skådespelare och två dansare gestaltar en dag på marknaden...

I samarbete med Kristina Borgkrans skapas en föreställning för barn från 4 år.
För mer information: kristina_borgkrans@hotmail.com


Genom andras ögon (2011)

Vad tycker de
Hur reagerar du ifall
Vad gör du om din kille eller din tjej har…
Hur möter du

Vem är jag i andras ögon? Vad betyder heder för dig, för mig, för honom eller för henne? En undersökande dansföreställning för högstadiet. En ny produktion för tonåringar av Ingrid Olterman kring temat heder. I samarbete med Österåker kommun och Gottsunda Dans och Teater, Uppsala. Utifrån dialog med ungdomar och genom verkstäder i dans, att skriva och i musik kring temat heder arbetas en föreställning fram.

”Dansen är ingen sköndans utan både expressiv och explosiv. En uppvisning i hur man
förmedlar konst till ungdomar utan att för den sakens skull vara förminskande”.
Uppsala Nya Tidning 2011
mer info


Äventyr (2009)

Äventyr kan vara roliga, spännande, härliga, läskiga och kanske sorgliga. De finns runt omkring oss, i vardagen. De dyker upp och försvinner.

Måns och Inger har ett tält. De samlar på äventyr. De två vännerna dansar bland spretiga granar och slingriga ormar. De simmar och klappar djur, hoppar och studsar, smyger och spanar. De packar för en picknick. Fast ett äventyr blir inte som de har tänkt sig. Ska de hitta hem? I föreställningen blandas musik, bild och dans.

Dansföreställningen Äventyr har arbetas fram utifrån bilder och texter skapade av sjuåringar i Rinkeby, Stockholm och Skellefteå.
mer info

Allt nu! (2007)
4 dansare och 13 musiker. Allt skall hända nu – på en gång. Mycket och häftigt. Men det blir inte alltid som man tänkt sig. Ibland lyckas man, andra gånger misslyckas man. Livet är okej ändå.
Nyskriven musik av Kristina Aspeqvist för Stockholm Vodou Orchestra. Jazz, afrikansk och moderna rytmer. Rytmisk och dynamisk dans avfyras i dråpliga och humoristiska danshändelser vilka kastas om vartannat i collageform. För högstadiet.
mer info

Bygget (2006)
Om glädjen att bygga, ändra och bygga något annat. Arbetsglädje, dans och musik. En interaktiv föreställning för ålder 3-6 år. För en musiker och en dansare.
”Barnaögon följer andäktigt dansarens hjulande fart i fantasins värld.” SvD
mer info

Puls (2005)
-en föreställning med ett dansande par under två gatlyktor. Duetten framförs utomhus efter solnedgången. Dans och musik omformas till varje ny spelplats.
”Med uttrycksfulla, igenkännbara rörelser, mot en raffinerande fond av raggarbilar, bussar och människor skapades en trovärdig bild av hur svårt det kan vara för två människor att leva i ett förhållande.” Umeå, VK
mer info

Du eller jag? (2005)
En föreställning om att duga som man är.
Om att göra bort sig. Om hopp och förtröstan.
Att få vara den man är.
För tjejer och grabbar på mellanstadiet.
Igenkännbara scener framförs lekfullt med värme och humor till nyskriven energifylld
dansmusik på trumset.
För 9-13 år
mer info

Hör du vinden? (2004)
En pojkes färd i snålblåsten.
Hinder tornar upp sig, han måste förbi.
Det krävs mod och knipslughet.
Att våga.
Det klassiska sagotemat i koreografi av Ingrid Olterman. Slagverkaren Kalle Källman fyller föreställningen med rytmer, musik och sång. Dansaren Micke Strid tar ut svängarna i denna fartiga och finurliga danssaga. Föreställningen följs av en dansverkstad, där barnen får prova på rörelser och sjunga tillsammans med de medverkande.
För barn från 4 år
mer info

Ett Bländverk (2003)
Hus, bildspel, dans musik. Färgskimrande allkonstverk.
Ett dansstycke som i det skapande ögonblicket låter många konstnärskap sammanstråla.
”Men tillräckligt bländad av glansen blir man, för att förtrollas av färger, ljud och rörelser som den vita synvillan uppstår.” VK 2004

på Väg på Släp (2002)
En dans– och musik- föreställning för skolgårdar, torg och parker.
Musiker och dansare dyker upp med pukor och trumpetande i fartfylld dans med såg och bildörr.
För 7-12 år

Regn (2002)
Ett spel för tre om att vilja mötas. Tre människor, tre krafter. Vem styr vem?
Skolkonserter på FYLKINGEN. För högstadiet.
Musik David Stackenäs, bildspel Inger Arvidsson.

Ett tillfälligt rum (2000)
Solo i Grafiska sällskapets galleri. Dans Ingrid Olterman Musik Sten Sandell, bildspel Inger Arvidsson.

Babilongien (2000)
Ballonger, munspel och ukulele. Musik Katrin Forsmo, dans Annette Henriksson.
För barn 3-5 år.

Under granens fot (1999)
En utflykt i en glänta i skogen. En stor tomte, en mindre hare och en figur som kanske är en fågel, en häxa eller kanske en flicka i alltför stor kappa. En röd madrass drar iväg på äventyr och kan bli till nästan vad som helst.
1:a pris i Danscetrums tävling i koreografi för barn och ungdom.

 

 

 

 


Friktion- foto


Dans vid fornminne - foto


foto Helene Berg


foto Ingrid Olterman


Öar - foto Martin SkoogLäsa Röra - foto Martin Skoog


Om möjligt - foto Martin Skoog & Inger Arvidsson


Hör du vinden? Foto Anna Molander


Mata mej! - foto Martin Skoog


Bärare - foto Lars Arvidsson


Lövkoja - foto Martin SkoogCykla bak å fram - foto Martin SkoogMovement's Corner
foto: Amanda Norlander/Ingrid OltermanVictor kokar te...
foto Ingrid OltermanGenom andras ögon
foto Kerstin Helsing


Äventyr
foto Ingrid Olterman


Puls - gästspel i Sydkorea
foto Martien Bélanger


Hör du vinden?